Výlet okolo Slovenska za sedem dní

Návrh týždňového programu aj s alternatívami v niektoré dni.

Slovensko dokáže aj na malom priestore ponúknuť pestrý program. Či už je to história, kultúra, prírodné krásy, alebo gastronómia. Hoci sa jeden týždeň môže zdať krátky na to, aby ste stihli objaviť všetky skryté zákutia, náš sprievodca prináša návrh, ako za sedem dní stihnúť to najzaujímavejšie.

Pri plánovaní cesty je treba pamätať na dve veci: väčšina pamiatok je v pondelok zatvorená a každú prvú nedeľu v mesiaci je vstup do vybraných múzeí a galérií zadarmo. Zároveň si treba pozrieť bohatú ponuku sezónnych podujatí.

Prvý deň: Bratislava

Prehliadka hlavného mesta môžete začať zo sedadla jedného z obľúbených turistických vláčikov (www.tour4u.sk; www.blavacik.sk), ktoré premávajú historickým centrom a po jeho širšom okolí. Pri potulkách kľukatými uličkami Starého mesta netreba obísť Dóm sv. Martina, Starú radnicu či Bratislavský hrad. Ďalšou z možností je nastúpiť na jednu z turistických lodí a previezť sa po Dunaji smerom k zrúcanine hradu Devín alebo ku galérii Danubiana v Čunove. Na svoje si v našom hlavnom meste prídu milovníci vína: priamo v centre blízko Hlavného námestia si môžu vychutnať 100 najlepších slovenských vín (www.nsvsr.sk). Deň možete zakončiť dobrým jedlom v jednej z reštaurácií, ktoré ponúkajú výhľad na celé mesto (www.u-f-o.sk, www.skybar.sk, www.lindner.de, www.restauraciahrad.sk).

Druhý deň: Banská Štiavnica

Ž Bratislava – Banská Štiavnica 170 km (108 min)
Banská Štiavnica je zapísaná v Zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. Toto stredoveké mesto je známe najmä baníctvom, čo sa odráža v miestnej architektúre aj pamiatkach. Medzi najzaujímavejšie atrakcie patrí návšteva bane, múzea lásky a hľadanie kryštálov v miestnom kameňolome. Prezrieť si môžete aj banské múzeum v prírode s rozsiahlou expozíciou, ktorá zachytáva vývoj v tejto priemyselnej oblasti. Ďalšou z dominánt mesta je baroková kalvária. V miestnom pivovare Erb sa môžu občerstviť nielen milovníci piva.

Tretí deň: Jaskyne

Ž Banská Štiavnica – Domica 163 km (133 min)
Prvá prehliadka jaskyne Domica začína počas letnej sezóny o 9.00 hod. Kúpte si drahší lístok, ktorý zahŕňa krátku plavbu po jaskynnej riečke. Určite by ste nemali obísť kaštieľ v Betliari, vzdialený od Domice 34 kilometrov či neďalekú Ochtinskú aragonitovú jaskyňu. V Krásnohorskej jaskyni sa môžete stať na chvíľu jaskyniarom. Spolu s prilbou a čelovou lampou objavujú krásy podzemných priestorov. Prehliadka trvá asi tri hodiny.

Štvrtý deň: Košice

Ž Betliar – Košice 76 km (63 min)
Dobrým začiatkom prehliadky východoslovenskej metropoly je Košický zlatý poklad, po ktorom by ste mali zájsť na návštevu do Kunsthalle / Haly umenia. Určite by ste nemali zabudnúť na Dóm sv. Alžbety. Pri prehliadke katedrály si kúpte kombinovaný lístok, ktorý zahŕňa prehliadku hlavnej lode, krypty, kráľovského balkóna, dvoch veží či neďalekej Kaplnky sv. Michala a kostnice. Návštevníci Košického samosprávneho kraja by určite nemali vynechať ochutnávku tokajských vín (N strana 182).

Piaty deň: Spiš

Ž Košice – Spiš 91 km (75 min)
Spišský hrad je jedným z najväčších hradných komplexov u nás a dostal sa aj do hľadáčika viacerých zahraničných filmárov. Z jeho hradieb je krásny výhľad na okolitý región. Spolu s Levočou a Spišským Podhradím patria do zoznamu kultúrnych pamiatok UNESCO. V Levoči nájdete gotické pamiatky svetového významu, najmä oltáre. Svojou interaktívnosťou však prekvapí aj Múzeum špeciálneho školstva.

Šiesty deň: Turistika

Ž Levoča – Vysoké Tatry 50 km (67 min.)
Ak preferujete aktívnejšiu dovolenku na severe si môžete vybrať z bohatej ponuky turistických chodníkov. Vo Vysokých Tatrách skúste celodennú túru na Rysy, v Slovenskom raji ferratu Kyseľ, na Liptove okruh Prosiecka - Kvačianska dolina alebo na Orave výstup na Choč či túru okolo Roháčskych plies. Tí lenivejší sa môžu na vrchol dostat pomocou lanoviek. Vo Vysokých Tatrách sa pohodlne vyveziete na Lomnický štít alebo Predné Solisko a v Nízkych Tatrách na Chopok. Deň ukončite v jednom z mnohých akvaparkov.

Siedmy deň: Architektúra

Ž Vysoké Tatry – Bratislava 334 km (240 min)
Posledný deň využite na prehliadku drevených kostolíkov či obcí, ktoré si zachovali svoju tradičnú ľudovú architektúru. Na ceste späť do Bratislavy sa nachádza aj množstvo hradov a zrúcanín. Jednou z alternatív celodenného programu je návšteva Vlkolínca. Odtiaľ je to už len na skok k drevenému kostolíku v Leštinách a do Oravského hradu. Druhou možnosťou je prehliadka dreveného kostolíka vo Svätom Kríži a následne Čičmany. Cestou späť sa zastavte na zámku v Bojniciach. Ak ste už v Bojniciach boli vyberte sa na Strečno alebo do Oravského hradu. Návšteva oboch hradov sa dá spríjemniť plavbou na plti. V takomto prípade si Čičmany dajte až na koniec výletu.